Zapewne połowa kobiet na świecie codziennie zastanawia się co by tu zrobić na obiad (reszta albo wczoraj zrobiła nieco więcej, więc starczy na dziś, albo nie ma czasu, albo po porostu nie gotuje), mnie to ostatnimi czasy dopada coraz silniej, ponieważ zwykle nie mamy ochoty na kotlety, ziemniaki, zupy itd... No dobrze ja nie mam ochoty, bo Jarek pewnie by zjadł. Jak już dopada mnie ta bolączka, to staram się podpytać koleżanek co tam na obiad planują, poszperać w Internecie - wszystko po to by nie myśleć, stojąc już przed półkami w sklepie (to akurat kończy się zwykle frustracją i wydawaniem bez potrzeby mnóstwa pieniędzy). W ostatnią natomiast odgrzebałam ze swojego zeszytu z przepisami pewną perełkę. Tam tadam... Oto przepis:
Filet z kurczaka w sosie pomidorowym z parmezanową skorupką
Co nam będzie potrzebne:
* 3 - 4 filety z kurczaka
* puszka pomidorów (ja użyłam pomidorów Pudliszki z bazylią i czosnkiem)
* cebula
* 2 ząbki czosnku
* 50 g tartego parmezanu (albo innego twardego sera)
* 100 ml śmietanki 30%
* 2 łyżeczki suszonego oregano
* 1/2 łyżeczki chili
* pieprz, sól, cukier, oliwa
Filety myjemy, osuszamy i kroimy na pół lub 3 części każdy (kawałki mają być spore). Dwie łyżki oliwy mieszamy z oregano i przyprawami. Tą marynatą nacieramy mięso i odstawiamy je w chłodne miejsce na minimum godzinę. Cebulę i czosnek szklimy, po czym dodajemy pomidory i 50-100 ml wody, doprawiamy oregano, pieprzem i cukrem (jeśli pomidory są kwaśne). Dusimy to wszystko na małym ogniu ok. 10 minut. Do sosu dodajemy śmietanę oraz ser.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i z obu stron podsmażamy filety (należy je zrumienić, ale nie wysuszyć - wystarczy chwila na dużym ogniu). Filety przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je sosem i posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ryżem, makaronem, pieczonymi ziemniakami (to akurat bomba kaloryczna) i świeżą sałatką. Ja wypróbowałam ten przepis z każdym z dodatków, zawsze smakuje wyśmienicie. Na zdjęciach akurat z makaronem Lubella pełnoziarnistym, pomidorem pokrojonym w plastry, posypane szczypiorkiem.
Polecam!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz